Start

Vi som arbetar på BSC

SLOVENIEN

Hållbar turism i det lilla landet med den stora skönheten.
 

Hållbar turism i det lilla landet med den stora skönheten.

I takt med att allt fler människor reser och utforskar kulturer och platser utanför sina egna ökar också vikten av hållbar turism.

Med utmärkelsen World Legacy Awards hyllar tidningen National Geographic destinationer och researrangörer som utmärker sig på hållbarhetsfronten och aktivt arbetar med att bevara och skydda den lokala platsens miljö, befolkning och natur.

Första priset tilldelades Slovenien. Enligt motiveringen är det lilla landet i öst en god förebild när det kommer till skydd för miljön och natur- och kulturarv. 2016 utsågs dessutom Sloveniens huvudstad Ljubljana till världens grönaste huvudstad av Europeiska unionen.

Att nästan 60 procent av Sloveniens yta dessutom täcks av smaragdgröna skogar fyllda med vandringstigar, gör landet till en utmärkt semesterdestination, konstaterar National Geographic.

PROGRAM FÖRSLAG:

Dag 1

Ankomst förmiddag
Ni möts av era guider på flygplatsen dags att hoppa på de miljövänliga bussarna och bege sig mot första stoppet.

Slovenien-BSC-1

Lipca är en anrik stuteri som grundades 1580 av ärkehertigen Karl II för att förse det habsburgska hovet och hovstallet i Wien med rid- och körhästar. Platsen som valdes var byn Lipica (stavat Lipiza (”lilla linden”) på 1500-tals-slovenska och därefter italianiserat till Lipizza) i Slovenien. Stuteriet inriktade sig på att avla fram hästar som främst var vita i färgen, något som ansågs spegla kungariket. Inledningsvis köptes 24 ston och 9 hingstar från Spanien, bland annat de berömda spanska hästarna och arabiska fullblod. Dessa korsades med inhemska hästar i Slovenien, så kallade Karsthästar, som var kända för sin vita färg och höga benföring. Ca 200 hästar bor på farmen.

Ni börjar med champagne i stallet. Här träffar ni de vackra stona up close and personal!

Efter det är det dags för härlig picknick lunch på en av de många vackra ängarna som stuteriet är omgivet av. Efter lunchen fortsätter vi till kusten och den vackra Piran och Portoroz

Slovenien-BSC-2

Vi tar en liten promenad genom Unesco arvet Piran med vår guide, innan vi checkar in på vårt hotell en liten bit därifrån som har en vidunderlig utsikt över havet.  Tillåter vädret har hotellet en privat strand rakt nedanför.

Kvällens middag dukar vi upp på ett av hotellets vackra terrasser.

Dag 2

Frukost
½-dags konferens på hotellet
Lunch och utcheck

Ni hoppar på de bekväma bussarna för ca en timmes resa. Första stoppet för dagen är Postojnagrottan eller Adelberggrottan (slovenska Postojnska jama) är ett 21 kilometer långt grottsystem i Postojna i Slovenien. Grottsystemet har uppstått som en karstbildning. Det är den näst längsta grottan i Slovenien och en stor turistattraktion.

Slovenien-BSC-3

En knapp timme till i bussen och ni är framme vid Sloveniens absolut vackraste del – staden och sjön Bled i Alperna!

Bled är en liten stad vid de juliska Alperna. Staden har sedan långt tillbaka varit en turistort, men var från början en kurort som naturläkaren Arnold Rikli bidrog till att utveckla. Idag reser folk från hela världen till Bled för att njuta av den vackra naturen och Bledsjön.

Slovenien-BSC-4

Sjön är 2.12 km lång och mellan 0.5 till 1 km i bredden under sommaren. Temperaturen i vattnet ligger omkring 23-25 grader på sommaren för att sedan frysa till is under vintern. På vintern kan man åka skridskor istället för båt. Den ikoniska kyrkan mitt ute i vattnet på en liten ö är populär att åka över till med träbåt.

Här handlar allt om natur och utsikt. Vi bor på nyrenoverat modernt hotell som självklart har utsikt mot sjön.

Till middag tar vi en kort promenad nerför backen till en av våra favoritrestauranger i den lilla stan. De som fortfarande har krafter kvar kan fortsätta på någon av de öppna barerna runt sjön efter middagen.

Dag 3

Frukost
Konferens på hotellet
Eftermiddagsfika avnjuts och sedan tar vi en tur runt sjön och åker ut till den vackra kyrkan mitt i sjön!
Lite egen tid innan det är dags att göra sig redo för avslutningsmiddag.

Slovenien-BSC-5

Avslutningsmiddagen serveras uppe i kastellet med utsikt över hela dalen.

Dag 4

Äventyret fortsätter, vi checkar ut i tid för att ta oss till Ljubjana, här väntar en härlig promenadvänlig stad med fantastiska restauranger. Här äter vi lunch och tar en tur innan vi åker vidare till flygplatsen.

Tips!

Vi rekommenderar att man tar en hotellnatt vid kusten och 2 hotellnätter i Bled för att få ut mest av destinationen med bäst flöde igenom programmet. Naturligtvis kan man bo i Ljubjana under hela vistelsen och åka ut på dagstripper om man önskar det istället! Fördelen med Slovenien är att distanserna inte är alltför långa.

Intresserad av detta upplägg?
Skicka en förfrågan direkt